88. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM, Učešće naših zadovoljnih korisnika na konferenciji „IPARD III program – šta tu ima za mene?“

U okviru kampanje „Za naša polja – EU za poljoprivredu“, koju zajedno sprovode Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku projekta tehničke pomoći Evropske unije ”Jačanje kapaciteta za  usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike” na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održana je konferencija „IPARD III program – šta tu ima za mene?”, a jedan od učesnika konferencije, bio je i naš zadovoljni korisnik Matija Perčić.

Konferencija je imala za cilj podizanje svesti o podršci EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i uspostavljanje bolje komunikacije, prenosa znanja i iskustava među učesnicima, kao i uspostvaljanje novih poslovnih šansi. O rezultatima sprovođenja i značajnim novinama i prilikama koje je u razvoj srpske poljoprivrede uneo IPARD program govorila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja (IPARD agencije), Biljana Petrović. O   intenzivnom radu Ministarstva poljoprivrede na pripremi IPARD III programa čija će finalna verzija uskoro biti poslata Evropskoj komisiji na usvajanje, govorila je načelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom (Upravljačko telo IPARD programa), Jasmina Miljković. Sprovođenje će uslediti nakon reakreditacije mera, dok će u se u narednom periodu realizovati sredstva preostala od prethodnih javnih poziva IPARD II programa. Nove mere IPARD III programa, kao i nove sektore i uslove u merama koje se već sprovode predstavio je rukovodilac Grupe za programiranje mera za unapređenje konkurentnosti i lokalnog ruralnog razvoja, Sektor za ruralni razvoj, Slobodan Živanović. On je naglasio da je okvirni budžet novog programskog ciklusa 288 miliona evra.

Centralni deo konferencije bio je posvećen iskustvima korisnika koji su svoje podsticaje ostvarili u okviru IPARD programa. Jedan od njih je bio i mladi korisnik koji je koristio usluge naše konsultantske kuće, Matija Perčić.

Dvadesetšestogodišnji Matija Perčić iz okoline Subotice odlučio je da ostane na porodičnom gazdinstvu i nastavi tradiciju bavljenja poljoprivredom – ratarstvom i tovom junadi simentalske i aberdin angus rase. U okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, nabavio je telehendler koji je umnogome olakšao posao na gazdinstvu.

„Vrednost investicije bez PDV-a je bila 6,9 miliona dinara i odobren mi je povraćaj od 65 odsto. Mašinu smo nabavili preko kredita banke, koji je vraćen nakon isplate podsticaja“, priča Matija i napominje da su sva rešenja od Ministarstva stigla u propisanim rokovima.

Matija Perčić, kao naš zadovoljni korisnik, odlučio je da i dalje ulaže u porodično gazdinstvo, motivisan  dosadašnjim uspesima.

Matija Perčić je prisutnima napomenuo da je veoma bitna uloga konsultanata i njihovog usmeravanja i savetovanja korisnika. Naglasio je da je naša konsultantska kuća Consipard d.o.o. iz Novog Sada bila uz njega od početka pa do samog kraja; od prvog sastanka, preko savetovanja tokom celog procesa, pružanja podrške i prisustva na inspekcijskim kontrolama sve do kraja realizacije i same isplate. Pored toga, najavio je i da će ponovo aplicirati za IPARD sredstva u budućem periodu koristeći usluge iste konsultantske kuće.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *